Problematyka karności i zachowania pozaszkolnego młodzieży galicyjskich szkół średnich w sprawozdaniach i przepisach Rady Szkolnej Krajowej pod koniec XIX i w pierwszych dekadach XX wieku - Juśko, Paweł (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Rada Szkolna Krajowa, jako publiczna instytucja oświatowa, dokonała wiele na polu edukacji. Mimo pewnych ograniczeń, wynikających z polityki lojalizmu wobec zaborcy austriackiego, w zakresie wychowania wartości propagowane przez Radę były często kontynuowane w pracy wychowawczej w polskich szkołach średnich w II Rzeczypospolitej. Dotyczy to zwłaszcza kształtowania postaw uczniów wobec wartości religijnych i narodowych, które dominowały zarówno w założeniach wychowania narodowego, jak i państwowego. Członkowie Rady byli świadomi tego, jak istotne w procesie wychowania są ogólnoludzkie wartości moralne, z jakimi młodzi ludzie stykają się na co dzień i jakie będą sobie przyswajać. Ponadto zdawali sobie sprawę z tego, jak duży wysiłek wychowawczy będą musieli podjąć nauczyciele i rodzice, aby młodzież przyswoiła sobie te wartości w codziennym życiu. Absolwenci galicyjskich szkół średnich, mimo często trudnej, a niekiedy wręcz krytycznej sytuacji wychowawczej, na trwałe zapisali się w życiu społecznym, politycznym i kulturalnym II Rzeczypospolitej.