Dziecko jako odbiorca literatury w świetle XIX-wiecznych poradników i zaleceń lekturowych - Polok, Aleksandra (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Artykuł stanowi próbę ukazania najważniejszych zmian, zachodzących w idei wychowania przez lekturę na kartach poradników lekturowych z przełomu XIX i XX wieku. Zakres badań obejmuje publikacje poradnicze Piotra Chmielowskiego, Adolfa Dygasińskiego, Jana Karłowicza oraz Władysława Kozłowskiego. Wybór materiału analitycznego odzwierciedla dwie ścierające się tendencje wychowawcze przełomu antypozytywistycznego – pedagogikę tradycyjną (osadzoną mocno w systemie herbartowskim) oraz nowy nurt wychowania. Wspólna dla wymienionych poradników jest refleksja, dotycząca zalecania odpowiednich książek podopiecznym, osiągającym wiek inicjacji czytelniczej.