Metody i kryteria badawcze w analizie treści bibliotecznych profili społecznościowych - Gruszka, Zbigniew (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Badania dotyczące wykorzystania mediów społecznościowych przez biblioteki są coraz częstsze, ale nie koncentrują się tylko na porównywaniu sposobów oceny treści publikowanych za pośrednictwem mediów. W niniejszym artykule przeanalizowano raporty z badań oceniających zawartość profili w mediach społecznościowych wybranych bibliotek, wskazując zastosowane metody badawcze, wielkość wykorzystanych prób i najczęściej poruszane tematy. Zastosowano zarówno metody badań deklaratywnych, jak i analizy treści, które ujawniły, że badacze badali biblioteczne media społecznościowe na różne sposoby i zwracali uwagę na różne aspekty aktywności bibliotek w mediach społecznościowych. Wyniki badania mogą pomóc bibliotekom lepiej zaplanować, operacyjnie i strategicznie, jak skuteczniej korzystać z mediów społecznościowych.