Galicyjskie czasopisma dla dzieci i młodzieży 1848–1866 - Kolasa, Władysław Marek (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Przedmiotem artykułu jest systematyczny zarys pierwszego etapu rozwoju galicyjskiej prasy dla dzieci i młodzieży (1848-1866). W pracy wykorzystano metody historyczne oraz ilościową analizę zawartości czasopism (próba kombinowana N = 241). Analiza źródeł wskazuje, że w badanym okresie ukazywało się w Galicji 5 takich tytułów. Większość (4) stanowiły periodyki przeznaczone dla dzieci: pierwszy „Przyjaciel Dzieci” (Lwów 1848–1852), „Dzwonek” (Lwów 1850–1851), drugi „Przyjaciel Dzieci” (Lwów 1861–1866) oraz „Skarbczyk Domowy” (Kraków 1863). Do młodzieży adresowano tylko jeden tytuł: „Czytelnia dla Młodzieży” (Lwów 1861-1862). Analiza jakościowa przekonuje, że oblicze galicyjskich czasopism przeznaczonych dla młodych czytelników było niejednorodne. Wszystkie czasopisma dziecięce były konserwatywne, a ich redakcje kontynuowały dawane wzory, zaś prasa dla młodzieży reprezentowana przez „Czytelnię dla Młodzieży” zdecydowanie wyprzedzała swoją epokę.