Maria Grzegorzewska (1887–1967) – pionierka kształcenia specjalnego w Polsce. Osiągnięcia naukowe i organizacyjne - Kulbaka, Jacek (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Tekst ma na celu przedstawienie działalności naukowej (piśmiennnictwo naukowe) i organizacyjnej Marii Grzegorzewskiej uważanej za twórczynię pedagogiki specjalnej w Polsce. Rozważania opierają się na metodzie analizy dokumentow (treści.) W artykule uwzględniono źródła drukowane i niedrukowane oraz eprezentatywne dla omawianej problematyki opracowania naukowe (zwarte, czasopiśmiennicze).