Poglądy bibliotekarzy austriackich na ochronę książek (początek XX w.) - Bangrowska, Agnieszka (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Na początku XX w. metody ochrony zbiorów stosowane przez bibliotekarzy austriackich związane były z dostępnością materiałów służących do tego celu, tj. środków naturalnych, chemicznych i biologicznych. Podstawowym środkiem zapobiegawczym było utrzymywanie czystości w bibliotekach (czytelniach i magazynach) oraz intensywne mechaniczne odkurzanie obiektów z kurzu, pleśni i brudu. Wśród organizmów żywych największe zagrożenie dla zbiorów bibliotecznych stanowiły pleśnie, grzyby i owady. Bibliotekarze stosowali chemiczne środki grzybobójcze (np. tymol i formalinę) oraz proponowali cztery metody niszczenia owadów: mechaniczną, chemiczną, fizyczną i biologiczną. Wszystkie działania podejmowane przez austriackich bibliotekarzy wskazują na rozwój świadomości potrzeby ochrony zbiorów historycznych i związane z tym stosowanie starych i nowych metod zabezpieczania zbiorów.