Biblioróżnorodność i polityka kulturalna jako instrumenty zmian - Štičková, Anna (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Studium poświęcone jest zagadnieniu obrotu książkami jako elementu środowiska kulturowego i artystycznego i stanowi próbę wprowadzenia teoretycznych ram dla szerszych badań. Przedstawiono w nim bliżej dwie koncepcje, które mogą być narzędziami wprowadzania zmian. Po pierwsze, krótko przedstawiono koncepcję biblioróżnorodności, która opiera się na ścisłej analogii do bioróżnorodności w sensie zachowania i ochrony ekosystemu z naciskiem na lokalność i dbałość o poszczególnych członków tego środowiska. Tekst wprowadza wybrane idee i sposoby podejścia do tej koncepcji, takie jak zrównoważony rozwój, aktorzy itp. Rozdział kończy się zarysowaniem modelu, w którym niezależne nurty działają jak laboratorium eksperymentalne, z którego następnie główny nurt przejmuje pewne elementy. Ilustruje to wzajemne powiązania całego systemu. Drugą koncepcją lub strategią jest polityka kulturalna, która może być skutecznym narzędziem promocji i rozwoju kultury. W szczególności badanie koncentruje się na jednym z obecnie dyskutowanych narzędzi - statusie artysty. Przygląda się różnym podejściom do warunków pracy artystów i osób zawodowo związanych z kulturą. Celem tekstu jest przedstawienie i pokazanie możliwych podejść do koncepcji literatury jako sektora kultury i kreatywności oraz opieki nad nią. Lista nie jest wyczerpująca, ale ukazuje różne perspektywy postrzegania zagadnienia.