Wykorzystanie mediów społecznościowych jako narzędzi wspomagających promocję oferty programowej na przykładzie Telewizji Polsat - Krysiński, Przemysław; Jakubczyk, Alicja (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Cel: Celem artykułu jest zaprezentowanie roli mediów społecznościowych jako narzędzi wspomagających promocję oferty programowej Telewizji Polsat. Autorzy starają się ustalić, czy i w jakim stopniu media społecznościowe mogą wpływać na promocję wybranych audycji telewizyjnych, filmów i seriali, przyczyniając się do wzrostu oglądalności i zaufania ze strony odbiorców. Metodologia: Zastosowano metodę studium przypadku, za pomocą której dokonano przeglądu blisko 3 tys. postów zamieszczonych w trzech wybranych serwisach społecznościowych – Facebooku, Instagramie i TikToku. Wszystkie wpisy zostały poddane badaniu ilościowemu i jakościowemu. Szczególną wartość opracowania stanowi zbadanie współczynnika zaangażowania odbiorców w odniesieniu do treści zamieszczanych na wszystkich trzech platformach społecznościowych. Rezultaty: Przeprowadzona analiza dowiodła, że zaangażowanie odbiorców w mediach społecznościowych może mieć wpływ na dalsze losy promowanego programu. Z kolei niepoprawne wykorzystanie narzędzi marketingu społecznościowego może sprawić, że mimo dużej liczby materiałów, obserwujący nie będą chętni do obejrzenia audycji. Z drugiej strony, media społecznościowe nadal są idealnym miejscem do podtrzymywania i budowania relacji z odbiorcami oraz do przekazywania im najnowszych wiadomości, zachęcając tym samym do obejrzenia programu. Z tego powodu, powinno się mniej skupiać na pozyskiwaniu nowych obserwujących, a bardziej angażować stałych odbiorców.