Sytuacja komunikacyjna obrad Sejmu X kadencji a zachowania niewerbalne posłów - Jankosz, Magdalena (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Głównym celem artykułu było opisanie wybranych niewerbalnych zachowań komunikacyjnych posłów Sejmu X kadencji w określonej sytuacji komunikacyjnej. Problem badawczy koncentruje się wokół pytania, jakie są wyznaczniki sytuacji komunikacyjnej obrad parlamentarnych i jak wpływa ona na komunikację niewerbalną ich uczestników. Podstawowa metoda wykorzystana w badaniach to zintegrowana analiza komunikacyjna. Materiał źródłowy stanowią nagrania posiedzeń Sejmu X kadencji z okresu 13.11.2023-06.03.2024 r. W artykule wykazano, że obrady Sejmu X kadencji stanowią przykład komunikacyjnej sytuacji rytualnej w odmianie świeckiej. Taka sytuacja wymaga przestrzegania ściśle określonych zasad, dotyczących m.in. takich elementów jak strój, gesty (np. uderzenie laską marszałkowską, podniesiona dłoń przy ślubowaniu), postawa ciała. Analiza nagrań z kilku posiedzeń Sejmu pokazuje, że posłowie pod wieloma względami dostosowują swoje zachowania niewerbalne do wymogów rytualnej sytuacji komunikacyjnej, ale także w pewnych przypadkach je modyfikują czy wręcz naruszają.