Polscy bibliotekarze wobec zaspokajania potrzeb informacyjnych społeczności LGBTQ+ - Krysiński, Przemysław (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Artykuł zawiera omówienie wyników badań dotyczących zaspokajania potrzeb informacyjnych osób ze społeczności LGBTQ+ przez bibliotekarzy w Polsce. Inspiracją do przeprowadzenia obserwacji były badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych przez John Siegel, Martin Morris and Gregg A. Stevens, opublikowane w styczniu 2020 roku na łamach ‘College & Research Libraries’. Warto podkreślić, iż do tej pory na gruncie polskim, nikt nie zajmował się tą tematyką. Głównym celem badań było sprawdzenie, w jaki sposób bibliotekarze podchodzą do zaspokajania wybranych potrzeb osób ze społeczności LGBTQ+ oraz jaką wiedzą w tym zakresie dysponują. Badania za pomocą kwestionariusza ankietowego pozwoliły na zidentyfikowanie problemów, z którymi na co dzień spotykają się bibliotekarze pracujący w różnych typach bibliotek. Zgodnie z ustaleniami amerykańskich badaczy, przeprowadzono analizę czynnikową dla wybranych pytań. Sprawdzono również, czy istnieje związek między poziomem komfortu respondentów, płcią i miejscem zamieszkania. W toku prowadzonych badań otrzymano 716 odpowiedzi od bibliotekarzy pracujących w różnych typach bibliotek w Polsce, z czego najwięcej kwestionariuszy wypełnili pracownicy bibliotek publicznych (560; 78,2%). Przeprowadzona w odniesieniu do najważniejszych terminów dotyczących społeczności LGBTQ+ analiza czynnikowa potwierdziła znajomość tylko wybranych pojęć. Badania pogłębione zostały przeprowadzone także w odniesieniu do pytań, w których bibliotekarze mieli ocenić poziom swojego komfortu w czasie realizacji wybranych potrzeb informacyjnych. Wyniki pokazały, że pracownicy większych bibliotek lepiej radzą sobie w tym zakresie i dysponują większą otwartością.