Czy to jest inteligentne? Sztuczna inteligencja w grach wideo - Ciszek, Przemysław (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie zastosowań i roli sztucznej inteligencji (AI) w grach cyfrowych. AI, zarówno w formie skryptów i systemów logicznych, jak i generatywnego AI odgrywa coraz większą rolę w procesie tworzenia gier. Metody: przegląd literatury, analiza stanu zastanego. Wyniki: Sztuczna inteligencja przeciwników i innych postaci występujących w grach to także ważny element wpływający na doświadczenie graczy. Początkowe lata rozwoju gier cyfrowych nie oferowały zbyt wiele w tej materii, ale rosnąca moc obliczeniowa komputerów oraz postęp w technikach programowania pozwoliły na stosowanie coraz bardziej złożonych technik. Z kolei generatywne AI umożliwia tworzenie proceduralnej zawartości i ułatwia prototypowanie. Trzecim, najmniej oczywistym zastosowaniem, jest zwiększanie płynności działania gier poprzez użycie algorytmów AI generujących dodatkowe klatki obrazu. Wnioski: W przyszłości rozwój AI może zmienić oblicze gamingu i wprowadzić gry na nowe tory.