Sieć detaliczna „Domu Książki” w pierwszych latach jego funkcjonowania (1950–1953) - Ciszewska-Pawłowska, Wanda (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Artykuł przedstawia trudności związane z ustaleniem wielkości sieci detalicznej „Domu Książki” na początku lat 50. XX w. Instytucja ta – odpowiedzialna za wszystkie formy rozprowadzania książki – powstała w wyniku przejęcia istniejących placówek handlowych spółdzielni wydawniczo-księgarskich i nowo tworzonych wydawnictw państwowych. Pierwsze lata funkcjonowania „Domu Książki” to starania o racjonalne rozmieszczenia terytorialne sieci poprzez likwidację i łączenie istniejących placówek detalicznych lub zakładanie nowych profesjonalnych księgarni. Powoduje to znaczne trudności w ustaleniu stanu liczbowego sieci detalicznej „Domu Książki” w latach 1950–1953, a informacje zawarte w zachowanych materiałach archiwalnych, jak i opracowaniach często są ze sobą sprzeczne. Autorka przedstawia swoje ustalenia i prezentuje, jak zmieniała się liczba placówek detalicznych „Domu Książki” oraz jakie czynniki wpływały na jej wielkość.