Zarządzanie serwisami społecznościowymi przez biblioteki w świetle badań własnych - Antczak, Mariola; Wachowicz, Monika (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
W artykule zaprezentowano przegląd literatury na temat administracji serwisów społecznościowych, w szczególności błędów popełnianych przez biblioteki w ich prowadzeniu (metody bibliograficzna i analizy literatury przedmiotu) oraz wyniki badania sondażowego, przeprowadzonego wśród bibliotekarzy różnych typów bibliotek na temat błędów popełnianych przez nich i ich koleżanki i kolegów w ich administracji (sondaż diagnostyczny, metoda statystyczna). Głównymi celami autorek było opracowanie listy zasad, którymi powinni się kierować administratorzy bibliotecznych serwisów oraz wyodrębnienie tych, które przestrzegane są najczęściej i najrzadziej. W badaniu sondażowym postawiono między innymi następujące pytania badawcze: 1/ Jakie serwisy społecznościowe prowadzą biblioteki, które reprezentują respondenci? 2/ Jakie błędy w prowadzeniu serwisów społecznościowych popełniane przez kadrę zarządzającą i administratorów bibliotecznych kont społecznościowych są popełniane najczęściej i najrzadziej? 3/ Jak respondenci oceniają swoje wiedzę i umiejętności w zakresie prowadzenia serwisów społecznościowych? 4/ Jak respondenci oceniają wiedzę i umiejętności administratorów serwisów w swoich bibliotekach? Kwestionariusz ankiety został skierowany do środowiska aktywnych zawodowo bibliotekarzy, pracujących w książnicach różnych typów i uzyskano 124 poprawnie wypełnione kwestionariusze, z których dane stały się podstawą do sformułowania wniosków. Najważniejsze wnioski z badań: Serwisy społecznościowe prowadzone przez biblioteki, które reprezentują respondenci, to najczęściej Facebook i Instagram; poniżej 50%: YouTube, Twitter, Tik Tok. W świetle samooceny bibliotekarzy w zakresie ich wiedzy i umiejętności prowadzenia serwisów społecznościowych najlepiej wypada Facebook, najgorzej: Twitter/X i Tik Tok. Bibliotekarze ocenili również administratorów serwisów w swoich bibliotekach pod względem wiedzy i umiejętności administracji serwisów: niedostateczną ocenę wystawiło około 4% ankietowanych, wybitną lub bardzo dobrą - 30%. Najczęstsze błędy w prowadzeniu serwisów to: brak kodów QR w przestrzeni biblioteki, ułatwiających szybkie dotarcie do serwisu, brak targetowania oraz brak lub niewłaściwe opracowanie hasztagów. Jako bardzo ważne i ważne respondenci uznali dbałość o przestrzeganie praw autorskich, regularność publikacji i uwzględnianie potrzeb użytkowników, za nieważne lub mało ważne: realizację konkursów w serwisach, zamieszczenie przycisku CTA i umiejscowienie kodów QR w przestrzeni biblioteki.