„Bunt” gen. Lucjana Żeligowskiego w prasie polskiej w październiku 1920 r. - Nowakowski, Paweł (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Celem artykułu jest analiza sposobu przedstawiania „buntu” gen. Żeligowskiego w październiku 1920 r. przez wybrane polskie periodyki, z uwzględnieniem kontekstu politycznego i międzynarodowego oraz strategii informacyjnych redakcji. Przeprowadzono przegląd wydań prasy polskiej reprezentującej różne nurty polityczne, analizując sposób opisywania wydarzeń, dobór terminologii oraz reakcje na działania Ligi Narodów i opinii międzynarodowej. Prasa polska powszechnie popierała zajęcie Wilna przez Żeligowskiego, choć różniła się w ocenie jego „samodzielności” i charakteru „buntu”. Podkreślano patriotyczny wymiar działań, ale także krytykowano niesubordynację wojskową. Wątki międzynarodowe obejmowały m.in. reakcje Ligi Narodów i dyplomacji zachodniej. Zauważono zbieżność postawy wobec „buntu” Żeligowskiego mimo różnic politycznych. W pierwszym, gorącym okresie trzech tygodni po zajęciu Wilna, w prasie polskiej skupiano się na kilku wątkach, które przedstawiono w artykule.