„Polska Ludowa potrzebuje fachowców”. Rekomendacje zawodowe na łamach czasopisma „Przyjaciółka” (1948–1951): treści informacyjne i propagandowe - Fogelzang-Adler, Ewa (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Niniejszy artykuł dotyczy problematyki rekomendacji zawodowych udzielanych na łamach tygodnika „Przyjaciółka” w latach 1948–1951. Analiza treści (jakościowa analiza zawartości) objęła wypowiedzi związane z tematem badawczym, zamieszczone w rubrykach „Uczmy się zawodu” („Uczymy się zawodu”), „Poradnik zawodowy”, „Jaki wybrać zawód” („Jaki wybrać zawód?”, „Jaki zawód wybrać?”), innych stałych rubrykach oraz samoistnych artykułach opublikowanych poza stałymi działami w 198 numerach pisma. Przeprowadzone badania licznych materiałów źródłowych wykazały, że redaktorzy najpopularniejszego w Polsce Ludowej – Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej periodyku kobiecego dużą wagę przywiązywali do kwestii związanych z kształceniem się, uzyskaniem zawodu, wyborem odpowiedniej szkoły –zgodnej z zainteresowaniami osobistymi, szansami szybkiego otrzymania pracy, ale przede wszystkim odpowiadającej zapotrzebowaniu gospodarki narodowej. W przyjętych cezurach czasowych, na łamach „Przyjaciółki”, znalazły się informacje przybliżające szczegółowo kilkadziesiąt zawodów, podano także adresy kilkuset szkół zlokalizowanych w różnych województwach – z warunkami przyjęcia do nich, okresem trwania nauki, uzyskiwanymi tytułami, możliwościami zakwaterowania w internatach oraz pobierania stypendium. Włączając się w obligatoryjne dla całej ówczesnej prasy działania propagandowe preferowano szkoły przemysłowe (zawodowe) różnego typu, ale nie pomijano walorów kształcenia się w zawodach pozaprodukcyjnych.