Metaverse marketing. Innowacyjność w działaniach employer brandingowych oraz PR na przykładzie kampanii Walka o Koszyki: rekrutacja przez gaming firmy Erbud i agencji Gameset - Chrobot, Agata (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Teza/cel: Rozwój i ewolucja technologii, wzrost znaczenia świata wirtualnego i sztucznej inteligencji powoduje daleko idące zmiany w komunikacji i działaniach sfery public relations. Granica między światem realnym i wirtualnym zanika, a zastosowanie innowacyjnych rozwiązań i metaverse marketingu ma realny, pozytywny wpływ na powodzenie kampanii wizerunkowych. Przykładem są działania firmy budowlanej Erbud, która jako pierwsza w Polsce stworzyła kampanię emloyer brandingową opartą o zjawisko metaverse – Walka o Koszyki: rekrutacja przez gaming. Artykuł powstał na podstawie analizy literatury przedmiotu i źródeł internetowych, przebiegu powyższej kampanii oraz analizy danych na temat wyników przedsięwzięcia, przekazanych przez Marcina Kasprzaka, dyrektora Marketingu i PR firmy Erbud. Celem artykułu jest omówienie wyżej wymienionej kampanii oraz opis innowacyjnych rozwiązań, polegających na połączeniu świata rzeczywistego i gamingowego w celu wykreowania wizerunku firmy i realnego przełożenia na wzrost zainteresowania możliwością zatrudnienia w przedsiębiorstwie wśród grupy docelowej złożonej z przedstawicieli Pokolenia Z (osiągnięto wszystkie założone cele kampanii, wyniki finalne przekraczały dwukrotnie, trzykrotnie lub czterokrotnie zakładane wartości).