Polskie czasopisma młodzieżowe w Wolnym Mieście Gdańsku - Romanow, Andrzej (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2016)
W artykule przedstawiono zachowane tytuły polskich, młodzieżowych inicjatyw prasowo - wydawniczych w W. M. Gdańsku, będących segmentem miejscowej, polskiej prasy organizacyjnej. Z racji zdekompletowania zbiorów tychże pisemek, w ograniczonym stopniu przeprowadzono ich analizę jakościową i ilościową. Podstawowym zadaniem gdańskiej, polonijnej prasy młodzieżowej było wzbudzanie i utrwalanie patriotyzmu oraz przeciwstawianie się germanizatorskim usiłowaniom gdańskich władz. Tymczasem wewnątrz redakcyjne spory, a także nie wystarczające opieka merytoryczna ze strony inceptorów owych wydawnictw osłabiały pożądane oddziaływanie na adresatów - czytelników. Ostatecznie charakteryzowane pisemka przejęły funkcje kronik i częściowo „raptularzy” życia organizacyjnego młodzieży polskiej w Wolnym Mieście Gdańsku. <!–[if !supportLists]–>1. <!–[endif]–>Księga Pamiątkowa Gimnazjum Polskiego im. Józefa Piłsudskiego Macierzy Szkolnej w Gdańsku (1922 - 1939), cz. II, red. K. Sroczyńska-Wyczańska, Wrocław - Warszawa - Kraków - Gdańsk 1989. <!–[if !supportLists]–>2. <!–[endif]–>S. Mikos, Polacy na politechnice w Gdańsku w latach 1904-1939, Warszawa 1987. <!–[if !supportLists]–>3. <!–[endif]–>S. Mikos, Działalność Komisariatu Generalnego Rzeczypospolitej Polskiej w Wolnym Mieście Gdańsku 1920-1939, Warszawa 1971. <!–[if !supportLists]–>4. <!–[endif]–>Prasa gdańska na przestrzeni wieków, red. M. Andrzejewski, Gdańsk 1999. <!–[if !supportLists]–>5. <!–[endif]–>A. Romanow, Z działalności Wydziału Prasowego Bratniej Pomocy ZSP Politechniki Gdańskiej w W.M. Gdańsku, „Litery” 1971, nr 12, s. 24-26. <!–[if !supportLists]–>6. <!–[endif]–>A. Romanow, Prasa polska w Wolnym Mieście Gdańsku (1920 - 1939), Gdańsk 1979. <!–[if !supportLists]–>7. <!–[endif]–>Romanow, Nie zrealizowane polskie inicjatywy prasowo - wydawnicze w Wolnym Mieście Gdańsku, „Rocznik Gdański”, t. 45 (1985), z. 2, s. 127-138. <!–[if !supportLists]–>8. <!–[endif]–>A Romanow, Gdańsk zapomniany… Szkice z dziejów miasta 1914-1939, Gdańsk 2000. <!–[if !supportLists]–>9. <!–[endif]–>H. Stępniak, Ludność polska w Wolnym Mieście Gdańsku (1920-1939), Gdańsk 1991. <!–[if !supportLists]–>10. <!–[endif]–>R. Woźniak, Harcerstwo polskie w Wolnym Mieście Gdańsku 1920-1939, Warszawa 1977.