Badanie satysfakcji użytkowników Biblioteki Uniwersyteckiej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego na przykładzie studentów i pracowników Wydziału Prawa i Administracji - Rogińska-Usowicz, Justyna; Burzyńska, Monika (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2017)
Artykuł ma na celu opisanie i analizę wycinka badań przeprowadzonych w Bibliotece Uniwersyteckiej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Badanie były przeprowadzone w formie ankiet, próba była dobierana losowo. Badacze postawili sobie za zadanie poznanie oceny studentów i pracowników Wydziału Prawa i Administracji w odniesieniu do usług Biblioteki. Wzięto pod rozwagę takie aspekty funkcjonowania instytucji jak: częstotliwość odwiedzin przez użytkowników, godziny otwarcia Biblioteki, cel odwiedzin. Ankietowanych poproszono też o ocenę warunków lokalowych i wyposażenia. Ocenie zostały poddane też poszczególne usługi informacyjne świadczone w Bibliotece. Badania pokazały, że poziom satysfakcji użytkowników jest duży i że Biblioteka obok swoich podstawowych funkcji spełnia też szereg innych, stając się „trzecim miejscem”.