Znaczenie rodziny w urzeczywistnianiu ideałów wychowawczych Drugiej Rzeczypospolitej oraz jej pedagogizacja na przykładzie działalność Zjednoczenia Zrzeszeń Rodzicielskich w świetle publikowanych dokumentów - Frączek, Zofia (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Dwoma głównymi ruchami politycznymi w międzywojennej Polsce były Narodowa Demokracja i sanacja. Ich przedstawiciele wypracowali własną teleologię wychowawczą, w której istotną rolę przypisywali rodzinie, postrzegając ją jako podstawowe środowisko rozwoju dziecka. Starali się wpływać na wychowawcze funkcjonowanie rodziny, dlatego realizowali projekty pedagogizacji rodziny, w tym zakładali organizacje rodzicielskie, które oferowały rodzicom udział w wykładach, kursach i seminariach oraz wydawały czasopisma o tematyce rodzinnej. Niniejszy tekst przybliża działalność Zjednoczenia Zrzeszeń Rodzicielskich, ogólnopolskiej organizacji sympatyzującej z Narodową Demokracją. Dążyła ona m.in. do silnego zespolenia rodziny ze szkołą, aby skutecznie realizować przypisane im zadania wychowawcze. Wykorzystując wybrane czasopisma z okresu międzywojennego, w artykule nakreślono także trudności we współpracy rodziny ze szkołą i ich przyczyny.