Edukacja informacyjna w zapobieganiu rozprzestrzeniania się stereotypów kulturowych w Internecie. Wybrane rozwiązania - Gołda, Agnieszka; Tomaszczyk, Jacek (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Ludzie „zmęczeni” nadmiarem informacji skłonni są do stereotypowego postrzegania innych osób, grup, relacji, wydarzeń czy faktów, które zwalnia ich z konieczności analizowania spraw, poszukiwania sprawdzonych wiadomości, selekcjonowania danych i rzetelnego oceniania. Archiwizowane w języku stereotypy upowszechniane są w życiu społecznym, stając się źródłem narastających problemów, negatywnych zachowań i dyskryminacji. Dlatego też postanowiono wskazać sposoby zapobiegania stereotypom kulturowym w internecie poprzez działania znane z edukacji informacyjnej. Wyniki badania dostarczają wiedzy na temat potencjału edukacji w zakresie kompetencji informacyjnych w zapobieganiu stereotypom kulturowym oraz promowaniu różnorodności i integracji. Badania te mają istotne implikacje dla edukatorów, decydentów i ogółu społeczeństwa, ponieważ podkreślają potrzebę nadania priorytetu edukacji informacyjnej w walce ze stereotypami i dyskryminacją.