Recepcja metody learning by doing. Studium przypadku z dydaktyki szkoły wyższej - Król, Magdalena (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Artykuł podejmuje problematykę kształcenia akademickiego pokolenia Z, będącego aktualnym odbiorcą oferty edukacyjnej szkół wyższych. Prezentuje wyniki przeprowadzonych badań własnych, które przyniosły jednoznaczną odpowiedź na postawione przez autorkę pytanie badawcze – learning by doing jest interesującą metodą dydaktyczną dla studentów pokolenia Z i w większym stopniu dopasowaną do ich potrzeb edukacyjnych niż metody tradycyjne. Specyficzne cechy pokolenia Z, a także dynamicznie zmieniające się otoczenie, zwłaszcza informacyjne i technologiczne, wymagają innego niż dotychczas podejścia do procesu dydaktycznego. Przeniesienie punktu ciężkości z metod pasywnych na aktywne wydaje się nieuniknione, a elastyczne podejście w tym zakresie staje się zarówno potrzebą, jak i koniecznością.