Współprace recenzenckie jako forma promocji książki w mediach społecznościowych - Lubińska, Anna (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Artykuł przedstawia badania nad zagadnieniem współpracy recenzenckiej w mediach społecznościowych, które wpisuje się w szerszy kontekst współczesnych metod promocji czytelnictwa. Jego celem jest omówienie istoty współpracy recenzenckiej (jak możemy ją definiować, jakie odmiany przyjmuje), warunków, jakie muszą zostać spełnione do jej nawiązania, form współpracy oraz jej znaczenia dla promocji książki i wydawnictw.Badania oparto na wypowiedziach (postach i filmach publikowanych w mediach społecznościowych) recenzentów oraz wydawców na ten temat. Analizie poddane zostały przekazy-opowieści publikowane w mediach społecznościowych recenzentów oraz opinie wydawców przedstawione w przeprowadzonych z nimi wywiadach (ich reprezentację stanowią przedstawiciele wydawnictw SQN oraz Poznańskiego). Ze względu na charakter materiału badawczego zastosowano analizę narracyjną, uwzględniającą eksponowane przez badanych doświadczenie oraz ich interpretację doświadczeń związanych z prowadzeniem współprac książkowych. Przeanalizowanie wypowiedzi na temat współprac recenzenckich pozwoliło na zaprezentowanie wieloaspektowej definicji tego zjawiska oraz cech dla niego charakterystycznych.