Lektury luminarzy z Polskich Inflant – przyczynek do dziejów czytelnictwa na prowincji oraz rynku wydawniczego epoki międzypowstaniowej - Samborska-Kukuć, Dorota (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Jednym ze źródeł do badania czytelnictwa są ego-dokumenty. Potężny zasób w postaci korespondencji Zawadzkich, znanych księgarzy wileńskich, kryje w tym zakresie wiele informacji. Zachowane w archiwach wileńskich listy dwóch pisarzy z Polskich Inflant, Bujnickiego i Borcha, z okresu między dwoma powstaniami zawierają wykazy zamawianych przez nich książek z różnych oficyn wydawniczych. Są wśród nich poważne dzieła historyczne, wydania bibliofilskie, unikaty, ale też nowości: popularne powieści Kraszewskiego, Korzeniowskiego, Jankowskiego oraz publikacje użyteczne w gospodarstwie domowym. Analiza bibliologiczna tych zamówień pokazała, że zasadniczą motywacją obu pisarzy były cele praktyczne, uwarunkowane ich działalnością twórczą, w książkach historycznych poszukiwali wiedzy, w beletrystyce – wzorców fabularnych, narracyjnych, czasem światopoglądowych, w poradnikach – informacji użytkowych. Zamówienia Bujnickiego i Borcha jako mieszkańców odległych od centrów terenów pokazały również obieg książki sprowadzanej ze wszystkich trzech zaborów przez transfer oficyny Zawadzkich.