Sfotografować, aby zrozumieć. Instagramowe relacje z instytucji kultury - Zielińska, Katarzyna (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Wraz z popularyzacją Social Mediów rozpowszechnił się zwyczaj zamieszczania w Internecie fotograficznej relacji z wydarzeń kulturalnych i oznaczania ich tematycznymi hashtagami (#). W obszarze kultury Instagramowe „stories” powinny zwracać szczególną uwagę, jako nowe formy recenzji, „gorące” reportaże platformy dyskusji na temat wytworów kultury, rekomendacje dzieł, a nawet ich reinterpretacje. Celem artykułu była identyfikacja tematyki i estetyki zbiorów fotografii, wytworzonych w portalu Instagram przez tematyczne tagi oraz ocenienie ich wartości dla monitoringu i promocji oferty kulturalnej. Zbiory fotografii „tagowanej” mogą być nośnikiem informacji zwrotnej o odbiorze wytworów kultury, jednak specyfika estetyki i języka mediów społecznościowych może wpływać na niedoszacowanie ich wartości. Drugim celem badania była próba rozpoznania zawartych w tej fotografii symboli i utworzenie dla nich kluczy interpretacyjnych, na podstawie których podjęto rozważania o „społecznościowym” doświadczaniu kultury i funkcjonalnej stronie jej fotografowania. Dokonano analizy czterech kanałów, utworzonych przez społeczność portalu Instagram, poprzez oznaczanie ich nazwami instytucji kultury z użyciem funkcji hashtag. Dokonana została analiza ilościowa najczęściej ujawnionych wątków oraz sporządzono ich opis wraz z próbą interpretacyjną stosowanej symboliki. W wyniku otrzymano wykaz najpopularniejszych form estetycznych stosowanych w fotografii instagramowej, zaproponowano sposób jej odczytu oraz kierunki ich wtórnego wykorzystania w monitoringu, promocji i edukacji kulturalnej.