Życie i działalność prymasa Stanisława Karnkowskiego – postulaty (problemy) badawcze - Kuźmina, Dariusz (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Artykuł omawia działalność duszpasterską i polityczną prymasa Stanisława Karnkowskiego (1520–1603), udział przywódcy Kościoła katolickiego we wprowadzaniu reform trydenckich w Rzeczypospolitej, zaangażowanie w tworzenie kolegiów i seminariów dla kapłanów. Ważną częścią tekstu jest omówienie działalności wydawniczej Karnkowskiego i jego współpracowników. Zostały wskazane najważniejsze potrzeby badawcze nad przygotowaniem pełnej monografii prymasa. Omówiono udział Karnkowskiego w najważniejszych wydarzeniach historycznych, jakie miały miejsce w trakcie pełnienia przez niego obowiązków biskupa włocławskiego, a następnie prymasa – w odniesieniu do wolnych elekcji, konfederacji warszawskiej oraz prawa, jakie tworzył dla zabezpieczenia najważniejszych miast w Rzeczypospolitej, czyli Gdańska (Statuty Karnkowskiego 1570 r.).