Problematyka starożytnego Bliskiego Wschodu w prasie polskiej XIX wieku – tygodnik „Kłosy” - Zinkow, Leszek (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Tygodnik „Kłosy” (1865–1890) poświęcał na swoich łamach część miejsca historii kultury, literatury, zagadnieniom postępu naukowego, podróżom i opisom obcych krajów. W artykule omówiono teksty ukazujące się w tym czasopiśmie, odnoszące się do problematyki starożytnego Bliskiego Wschodu. Zawiera przegląd materiałów prasowych poruszających różne wątki tego dziedzictwa: notatek, recenzji, zapowiedzi, artykułów, dygresji, literatury pięknej itp.; zaprezentowano je w kontekście specyfiki tego rodzaju prasy. Ważniejsze lub charakterystyczne publikacje zostały omówione syntetycznie, a w podsumowaniu przedstawiono refleksje o charakterze statystycznym.