Prawo własności intelektualnej w muzyce i choreografii (na przykładzie wybranych mediów społecznościowych) - Gwioździk, Magdalena (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Artykuł przedstawia przepisy prawa międzynarodowego, unijnego i krajowego dotyczące własności intelektualnej w muzyce i choreografii. Zwrócono w nim uwagę na regulacje prawne mające zastosowanie na wybranych platformach mediów społecznościowych. Zaprezentowano przykłady wykorzystania muzyki, dźwięków i choreografii w mediach społecznościowych. Prawo własności intelektualnej stworzone dla klasycznych form tanecznych nie nadąża za szybkim rozwojem nowych form tanecznych w mediach społecznościowych. Zasady korzystania z muzyki, w tym na platformach społecznościowych, zostały zdefiniowane znacznie precyzyjniej: są nie tylko omówione w aktach prawnych, ale odpowiednie informacje są także przekazywane bezpośrednio przez administratorów.