Projektowanie efektywnego środowiska e-learningowego - perspektywa motywacyjna - Nowicki, Stefan (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Projektowanie cyfrowych materiałów edukacyjnych nie ogranicza się jedynie do zasad, związanych z ich funkcjonalnością lub estetyką. Wykorzystywane w różnych środowiskach, w tym do zdalnego uczenia się, pełnią rolę znacznie wykraczającą poza materiały pomocnicze, stając się niejednokrotnie samodzielnym środowiskiem edukacyjnym, jak w przypadku kursów typu MOOC lub e-learningowych kursów asynchronicznych. W procesie projektowania cyfrowych materiałów edukacyjnych niezbędne jest zarówno określenie środowiska, w którym będą wykorzystywane, jak też zakresu wiedzy i umiejętności, którego rozwój mają wspierać. Nie bez znaczenia jest także odpowiednie spojrzenie na przewidywany profil absolwenta kursu oraz wpływ jego podejścia do procesu uczenia się na końcowy wynik, a tym samym efektywność kursu. W artykule zostanie omówione zagadnienie motywacji uczestników kursów e-learningowych jako czynnika determinującego efektywność takich kursów. Będą także wskazane kluczowe elementy, jakie należy uwzględnić w procesie projektowania cyfrowych materiałów edukacyjnych, przeznaczonych do wykorzystania w kursach tego typu. Głównym celem osób projektujących cyfrowe materiały edukacyjne powinno być bowiem osiągnięcie jak najwyższej efektywności procesu uczenia się, jak też podniesienie poziomu satysfakcji osób uczestniczących w kursach, szkoleniach i zajęciach e-learningowych.