Barokowe wiersze w rękopiśmiennych sylwach (Maria Barłowska, Okruchy. Studia o wierszach odnalezionych w rękopisach XVII wieku, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2022, ss. 385, ISBN: 978-83-226-4243-6) - Borek, Piotr (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2024)
Recenzja monografii: Maria Barłowska, Okruchy. Studia o wierszach odnalezionych w rękopisach XVII wieku, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2022, ss. 385, ISBN: 978-83-226-4243-6.