„Psy uwielbiają prezenty” – Wizerunek psa w narracji marketingowej wybranych marek branży zoologicznej i dogparentingowych w kontekście organizacji przyjęć urodzinowych dla zwierząt. - Kokowicz, Dorota (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Od lat obserwujemy zmianę w postrzeganiu roli psów w naszym społeczeństwie. Początkowo pełniące rolę zwierząt użytkowych, służących potrzebom swoich właścicieli, coraz częściej traktowane są przez swoich przewodników jak dzieci. Zjawisko personifikacji psa, któremu niejednokrotnie przypisuje się pragnienia i motywacje typowo ludzkie, nie pozostawiło obojętnym branżę zoologiczną, której rynek nie tylko od lat wykazuje tendencję wzrostową, ale również staje się przestrzenią otwartą na nowe produkty i usługi mające na celu jeszcze większe „uczłowieczenie” czworonoga. Niniejszy artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie, jaki obraz psa wyłania się z narracji marketingowej marek działających w branży zoologicznej oraz dogparentingowych oraz czy i do jakiego stopnia uwidacznia się w niej trend uczłowieczania psa obecny w społeczeństwie. W tym celu analizie poddano opisy zachęcające opiekunów do organizowania przyjęć urodzinowych dla czworonogów - wydarzeń pierwotnie dedykowanych jedynie ludziom. Autorka wyjaśnia także, czym jest mikrotrend petparentingu oraz jego wpływ na komunikację branży zoologicznej.