Książka w Toruniu i torunianie o książce (Toruński świat książki: miejsca i ludzie, pomniki i dzieła, redakcja naukowa Katarzyna Kluczwajd, Michał Pszczółkowski, Toruń: Stowarzyszenie Historyków Sztuki, 2024, ss. 234) - Ciszewska-Pawłowska, Wanda (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Pozycja Toruński świat książki… zawiera siedem tekstów, w których autorzy zaprezentowali swoje ustalenia związane z różnorodnymi aspektami funkcjonowania książki w Toruniu od pomników, przez budynek biblioteki uniwersyteckiej po drukarnie, które przyczyniły się do rozwoju literatury w regionie. Zbiór ten jest rezultatem konferencji „Zabytki Toruńskie Młodszego Pokolenia”, a wśród autorów znajdują się zarówno przedstawiciele środowiska naukowego, jak i badacze historii regionu czy aktywiści społeczni.