Polska literatura i jej czytelnicy na dawnym Śląsku (Karol Głombiowski, Literatura polska w obiegu społecznym na Śląsku od XVI do XVIII wieku, t. 1–2, przygotowała do druku Zofia Głombiowska, Kraków1: Collegium Columbinum, 2021, t. 1: Literatura polska w języku łacińskim i w językach obcych, ss. 481, t. 2: Literatura w języku polskim, ss. 201, [36], ISBN 978-7624-111-1 [t. I–II]) - Pietrzkiewicz, Iwona (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2025)
Recenzja monografii: Karol Głombiowski, Literatura polska w obiegu społecznym na Śląsku od XVI do XVIII wieku, t. 1–2, przygotowała do druku Zofia Głombiowska, Kraków1: Collegium Columbinum, 2021, t. 1: Literatura polska w języku łacińskim i w językach obcych, ss. 481, t. 2: Literatura w języku polskim, ss. 201, [36], ISBN 978-7624-111-1 [t. I–II]