By chronić to, co najcenniejsze. O działaniach prowadzonych na rzecz ochrony księgozbioru Baworovianum – tropy z „Księgi kasowej” - Makles, Karol (AUPC Studia ad Bibliothecarum Scientiam Pertinentia, 2019)
Celem artykułu jest prześledzenie działalności Biblioteki Fundacji Wiktora hr. Baworowskiego związanej z ochroną jej księgozbioru. Podstawę źródłową stanowią zapisy w „Księdze kasowej”, w której notowano bieżące wydatki biblioteki. Ten powstający głównie w XX wieku rękopis, stanowi interesujące źródło informacji o funkcjonowaniu ksiażnicy, gdyż wynotowano w nim szereg wydatków, które rzucają nowe światło na sposób funkcjonowania instytucji. Ponadto, analiza i zestawienie poszczególnych danych, dostarcza wiadomości o współpracy Baworovianum z najbliższym otoczeniem w tym artystami, introligatorami i innych rzemieślnikami regularnie wykonującymi prace konserwatorskie. Dane z opisanego rękopisu pozwalają zarysować i usystematyzować szereg, nie podejmowanych wcześniej przez badaczy zagadnień, związanych prowadzonymi także przez bibliotekarzy na rzecz tej w jednej z ważniejszych bibliotek fundacyjnych we Lwowie i na ziemiach polskich.